Tijdelijke openbare ruimte op de weg

De buurtweg tussen Kampong Susun Kunir en de Ciliwung rivier, waar eerst mensen woonden voordat ze eruit werden gezet in 2015, heeft weinig verkeer. Alleen de nabijgelegen bewoners maken er gebruik van. Het dient niet alleen als weg om op te rijden, maar het wordt ook vaak gebruikt om voertuigen te parkeren. Ook zijn er al een paar plekken gecreëerd als mini-openbare ruimte. Omdat de ontwerpers dit potentieel zagen, ontwierpen ze een systeem om tijdelijke openbare ruimtes te stimuleren onder de naam Rujak Plaza. Door de gemeenschap in staat te stellen de weg weer op te eisen, kunnen ze in contact komen met de natuur enhun gemeenschap, terwijl de weg ook toegankelijk blijft voor hulpdiensten. Wat als wegen meer gericht zouden zijn op mensen in plaats van op auto’s? Hoe zou Jakarta eruit zien als we, zelfs voor een korte tijd, gemakkelijk van onze buurtwegen openbare ruimte maken?

Rujak Plaza

Op de vraag wat de bewoners misten aan het leven vóór de uitzetting in 2015, vertelden de gezinnen in Kampong Susun Kunir over hun warme herinneringen aan het eten van het Indonesische gerecht rujak (fruitsalade). Dit is een bijgerecht gemaakt van fruit dat rechtstreeks van de bomen in de buurt werd geplukt. De handeling van het eten en bereiden van rujak bracht de gemeenschap bij elkaar kwamen om van de maaltijd te genieten. Deze herinnering inspireerde de ontwerpers om Rujak Plaza te ontwerpen. Deze plaza bestaat uit mobiele units die vrij te plaatsen en te verplaatsen is in de openbare ruimte.

De expositie is nog te zien tot en met 30 april. Vind je Indonesië toch iets te ver weg? De expo zal ook te bezoeken zijn in Eindhoven tijdens Dutch Design Week 2024!

Design Team - credits: about.today

Het ontwerpteam bestaat uit Nederlandse ontwerpstudio El Kantoor en ontwerper Pim van Baarsen en de Indonesische ontwerpers Dinda Ciptaviana, Gosha Muhammed en Iqra Firdausy. 

De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade in Indonesië, Dutch Design Foundation, Playo en Erasmus Huis en tot stand gekomen in samenwerking met lokale leveranciers Oxalis, Mortier, Wanara Studio en Serojabake.