Upcycled Turbines met Vattenfall
Windturbines in een windpark hebben een operationele levensduur van 30 jaar. Maar wat doen we hierna met de ontmantelde onderdelen van de windturbines? In 2023 hebben cepezed, Starling Associates, Studio Carbon en Superuse Studios hiervoor concepten ontwikkeld in een Lab met Vattenfall. Superuse heeft een nacelle compleet omgetoverd tot een Tiny House. Studio Carbon heeft een visie voor de gehele energiesector ontwikkeld. Starling Associates creëert emotioneel draagvlak bij de mensen door middel van data-schilderijen. En cepezed ziet een tal van mogelijkheden door de bladen van de windturbine te gebruiken als drijfplatforms. Benieuwd? Bekijk de expo op het Ketelhuisplein.
De stad die teruggeeft met Sweco
Hoe kunnen we de negatieve impact van verstedelijking verminderen en steden actief laten bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving? Kortom, hoe creëren we een stad die teruggeeft? Dat is dit jaar de centrale vraag tijdens Sweco’s What if Lab. In de afgelopen maanden zijn Philippe Rol (Volle Grond) & Lex Hildebrant (Hildenbrant Architecture & Drawing), Fides Lapidaire en Kornelia Dimitrova (Studio Kornelia Dimitrova) & Aukje Goossens en Aleksandar Tadic (Massif Architects) samen met experts van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco deze unieke ontwerpuitdaging aangegaan. Tijdens DDW24 presenteren we de resultaten in het Klokgebouw op Strijp-S (Hal 1): The Give Shop, Inner Landscape & What if stations gave back?
Sustainable Public Spaces met Erasmus Huis Jakarta
Dit voorjaar hebben de ontwerpers van What if Lab: Sustainable Public Spaces geëxposeerd in het Erasmus Huis in Jakarta. Nu komen ze naar DDW24! Wat als we lokale gemeenschappen betrekken bij het co-creëren van duurzame openbare ruimtes? Deze vraag leidde tot ‘Rujak Plaza’, een modulair systeem ter versterking van de tijdelijke openbare ruimtes die overal in de kampung bestaan en ter herinnering aan het delen van de fruitsalade ‘Rujak’ binnen de gemeenschap. Bezoek de expo in het Klokgebouw (Hal 1).
Designing Society
In de expo ‘Designing Society’ op het Ketelhuisplein presenteren we een aantal afgeronde Labs en de tussentijdse resultaten van het lopende Lab met ActiZ.
Caring Neighbourhoods met ActiZ
ActiZ gelooft dat de hele samenleving hierbij een rol moet spelen. In Nederland ontstaan nu al zorgzame gemeenschappen waar buren en dorpsgenoten naar elkaar omkijken. Ze organiseren de zorg dicht bij huis, samen met een wijk- of dorpsondersteuner. Daarmee verandert de rol van zorgprofessionals: korte lijntjes, focus op preventie en voorkomen en meer technologische ondersteuning. In het Lab: Caring Neighbourhoods onderzoekt ontwerpstudio morgenmakers deze verandering samen met drie zorgorganisaties. Ze ontwerpen concepten voor de zorgprofessional van de toekomst. Wat zit er over 20 jaar in de spreekwoordelijke verpleegtas?
Lookback van Greenberry
In het Lab: Jonge Aanwas (2021) ontwikkelden Greenberry en het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam (AcVZ) een Lookback, een methode om wapenincidenten onder jongeren te voorkomen en meer grip te krijgen op hun online wereld. Met deze methode kunnen deelnemers een tijdlijn samenstellen met informatie van betrokkenen voorafgaand aan een incident. Door patronen te analyseren, worden ‘red flags’ ontdekt. Dat geeft inzicht in hoe toekomstige incidenten kunnen worden voorkomen.
Groen voor Blik van Studio 1:1
De auto stond lang centraal in stadsplanning. In Nederlandse steden neemt de auto zelfs ongeveer de helft van de totale wegruimte in beslag. Terwijl de bevolkingsdichtheid groeit, blijft de beschikbare ruimte hetzelfde. Het is tijd om mobiliteit anders te benaderen: vanuit de mens in plaats van vanuit de auto. Hoe kan mobiliteit bijdragen aan meer welzijn, verbinding en een beter milieu? In Groen voor Blik heeft Studio 1:1 verkeersvakken ontwikkeld met groene en sociale functies zoals waterberging, speelplekken, (moes)tuinen en fietsenstallingen.
BouwBox van (ink).
Studio (ink). ontwikkelde in het Lab: Equal Opportunities met ABN AMRO het concept BouwBox. Uit onderzoek bleek dat vaderschapsverlof, ondanks beschikbaarheid, vanwege vooroordelen nauwelijks werd opgenomen, terwijl de wetenschap aantoont dat dit een grote gelijkmaker is. BouwBox, een symbolische blokkendoos met een magazine dat aanmoedigt na te denken over gelijkwaardige zorgtaken binnen jonge gezinnen. Door ervaringsverhalen en reframing wordt vaderschapsverlof de norm in plaats van de uitzondering.
CircleFarm van Floris Schoonderbeek
Circle Farming is een vorm van landbouw die de beperkte ruimte beter gebruikt. In plaats van de traditionele rechthoekige lappendekens vol monocultuur komt regeneratieve strokenteelt van verschillende gewassen in cirkelvorm. “De arm die cirkels draait, is ideaal voor samenwerking tussen mensen, gereedschappen en robotica.”, vertelt Floris Schoonderbeek. De ruimtes tussen de cirkels kunnen bovendien worden gebruikt voor woningbouw en bosbouw. Dit project staat niet alleen in de expo Designing Society, maar ook groots gepresenteerd in het Klokgebouw.
Deze oud-What if Lab projecten staan ook op DDW!
Valuescapes van Starling Associates
In What if Lab: Rethinking Shared Space (2023) met Sweco ontwikkelde Starling Associates een concept om functiemenging in schuurgebieden te stimuleren. Valuescapes is een instrument dat met behulp van een driedimensionaal landschap de waarden, kwaliteiten en kansen van een gebied in kaart kan brengen. Starling maakt daarbij gebruik van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie. De tool helpt bij efficiënte besluitvorming op het gebied van infrastructuur, het creëren van balans tussen groene ruimtes en stedelijk ontwikkeling en faciliteert de betrokkenheid van diverse stakeholders. Ontdek de tool in het Klokgebouw.
Hemelwater Retentie Paneel van Tjeerd Veenhoven
Tjeerd Veenhoven ontwikkelde in What if Lab: Totaal Lokaal (2022) met Sweco het Hemelwater Retentie Paneel. Dit is een innovatief keramisch gevelpaneel dat overtollig regenwater opvangt en opslaat om schade aan riool en infrastructuur te voorkomen. De poreuze structuur van het paneel laat het water langzaam verdampen, waardoor de gevel en omgeving worden gekoeld, wat essentieel is in de steeds warmere zomers. Daarnaast bevordert de gevel de groei van mossen, die bijdragen aan de biodiversiteit in de stad.
Dit systeem helpt niet alleen bij het reguleren van water tijdens piekregenval, maar vermindert ook het stedelijke hitte-eiland effect. De combinatie van wateropslag en verdamping maakt het paneel geschikt voor nieuwbouw en renovaties. Door het vasthouden van water op de gevel ontstaan er microhabitats voor insecten, die een belangrijke rol spelen in de voedselketen. Dit ontwerp is te zien in de Embassy of Circular & Biobased Building op het Ketelhuisplein.
Mensenkenners van (ink).
Het concept Mensenkenners ontwikkeld door (ink). in What if Lab: Onbeperkt Meedoen, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, staat dit jaar in het Klokgebouw! Mensenkenners gaat over het trainen van je inclusiviteitsspier. Openbare ruimtes bevatten te vaak barrières voor mensen met een beperking. Het doel van Mensenkenners is om deze obstakels te verlagen, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Stap op de Mensenkenners-fiets en begin je training door in de wereld te stappen van Debby, Jessica, Maurits, Rowan en Sep. Krijg antwoord op vragen die je nooit durfde te stellen en inzichten waar je nooit eerder over nadacht.
What if Lab’s op Dutch Design Week 2024 biedt een blik in de toekomst van ontwerp waarin duurzaamheid, samenwerking en innovatie centraal staan. Van het transformeren van windmolenonderdelen tot het heroverwegen van stedelijke ruimtes, elk project daagt ons uit om nieuwe manieren van samenleven en samenwerken te bedenken. Verken de tentoonstellingen op Strijp-S en zie hoe design kan inspireren tot betekenisvolle veranderingen in onze dagelijkse omgeving.