Coalitions
Design power for societal innovation
In a time of great global challenges, Dutch Design Foundation (DDF) presents a new initiative: Coalitions. In this, DDF brings together designers and ‘issue holders’ – from government to business – and subject matter experts to tackle complex societal issues. By connecting the power of design to concrete challenges and a broad network, DDF aims to accelerate change for a more sustainable and social society. Building upon the success of earlier programmes such as World Design Embassies and What if Lab, Coalitions offers a platform and structural approach for bringing together creative thinkers and doers with the impact and knowledge of science, organisations and governments.
De kracht van maatschappelijke vernieuwers
Maatschappelijke vernieuwers laten zien dat verandering begint met de wil om het anders te doen. Dit zijn optimisten en aanpakkers die durven dromen van een betere toekomst. Ze zijn nieuwsgierig naar een andere reis dan via de gebaande paden. Ze erkennen de kracht van ontwerp voor verandering. Ze weten dat oplossingen niet altijd direct voor de hand liggen, maar hebben het lef om te zoeken, te proberen en door te zetten.
Met maatschappelijke vernieuwers doelen we op de ontwerpers, inhoudelijk experts én de opdrachtgevers, de vraagstukhouders. Hun creativiteit, vastberadenheid en hun wil om de status quo te doorbreken zijn een bron van inspiratie. Ze bewijzen dat kleine stappen grote impact kunnen hebben. Deze groep pioniers verdient steun, een netwerk en de juiste middelen om hun werk niet alleen vol te houden, maar ook te laten groeien.
DDF zet zich in om deze beweging te versterken en zet daarom een volgende stap. Het samenvoegen van de sterkste kwaliteiten van What if Lab en World Design Embassies in een nieuw en verderreikend initiatief: Dutch Design Foundation Coalitions.
Van relaties uit de ontwerpwereld tot de overheid en van de wetenschap tot het bedrijfsleven, wij kennen veel pioniers uit de sectoren. En we willen er nog veel meer leren kennen. Wij zijn daarom op zoek naar de denkers en doeners met een gedeelde missie om vastgeroeste vraagstukken om te vormen tot kansen. Stuk voor stuk maatschappelijke vernieuwers die een sleutelrol spelen in het creëren van nieuwe wegen. Daar ligt de missie van DDF Coalitions: het verbinden, versterken en zichtbaar maken van deze vernieuwers zodat zij samen méér kunnen bereiken in de zoektocht naar gedroomde toekomsten.
Waarom DDF Coalitions?
In Nederland hebben we alles in huis om grote veranderingen te realiseren: talent, kennis en creativiteit. Toch blijft een enorm potentieel onbenut. Veel ontwerpers zouden graag hun netwerk verbreden door samenwerkingsverbanden te verkennen met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en wetenschappers, maar weten niet waar te beginnen. Het is voor hen vaak lastig om een goede ingang te vinden bij dergelijke organisaties omdat ze bijvoorbeeld solitair of in kleine teams werken. Tegelijkertijd zijn er een hele hoop potentiële vraagstukhouders die nog onbekend zijn met de kracht van ontwerp voor het ontwikkelen van nieuwe perspectieven of die gewoonweg niet weten hoe ze in hun organisatie de eerste stap kunnen zetten. Want hoewel ontwerpkracht steeds meer wordt herkend als waardevol repertoire bij het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken, weten nog veel vraagstukhouders niet dat, hoe en met wie ze dit goed kunnen doen.
Met DDF Coalitions willen we daar verandering in brengen. Dit is hét netwerk waar maatschappelijke vernieuwers elkaar vinden, vanuit welke sector ze ook komen. Samen geven inhoudelijk experts, vraagstukhouders en het ontwerpveld richting aan innovatie, niet omdat ze zeker weten dat het lukt, maar omdat ze zeker weten dat het zinvol is.
Wat doet DDF Coalitions?
DDF Coalitions is een platform dat:
Verbindt: Vraagstukhouders – van overheden tot bedrijven – en inhoudelijk experts, krijgen toegang tot de meest innovatieve en creatieve denkers en doeners. Wij helpen hen hun uitdagingen te vertalen naar concrete ontwerpvragen en begeleiden hen in het samenwerken met creatieve vernieuwers. Ontwerpers krijgen tegelijkertijd de kans zich vast te bijten in uitdagende en ambitieuze vraagstukken en worden eveneens begeleid in het samenwerken met vraagstukhouders en inhoudelijke experts. Dit doen we in ‘Co/Labs’, professioneel begeleide inhoudelijke ontwerptrajecten.
Ondersteunt: We bieden een veilige omgeving waarin innovatie niet wordt geremd en experiment juist wordt gestimuleerd. Een plek waar maatschappelijke vernieuwers zich kunnen ontwikkelen, samenwerken en nieuwe ideeën kunnen uitproberen. Met procesbegeleiding, inhoudelijke ondersteuning en een sterk netwerk zorgen we dat zij kunnen blijven bouwen. We geven handvatten voor het aanwakkeren van het innovatie-vuur breder in de eigen organisatie, zodat de pioniers zelf niet opbranden.
Zichtbaarheid geeft: Wij geven maatschappelijke vernieuwers een podium, bijvoorbeeld tijdens Dutch Design Week, en delen hun impact met een breed (inter)nationaal publiek. Zo inspireren we anderen om deel te worden van deze beweging.
Een optimistische en daadkrachtige beweging
Bij Dutch Design Foundation geloven we dat ontwerp een unieke rol speelt in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken. Het vermogen om te verbeelden, te experimenteren en samen te werken is precies wat we nu nodig hebben. DDF Coalitions bouwt voort op onze jarenlange ervaring en gaat een stap verder door ontwerpers en vraagstukhouders op een structurele en impactvolle manier samen te brengen.
Een nieuw hoofdstuk voor DDF
Bij Dutch Design Foundation zijn we trots op onze bijdrage aan maatschappelijke verandering tot dusver. In het vorige regeerakkoord werd genoemd dat de creatieve industrie betrokken moet worden bij complexe maatschappelijke vraagstukken. Met programma’s als De Publieke Ontwerppraktijk (PONT), World Design Embassies, What if Lab en hebben we daar de afgelopen jaren hard aan getrokken. We dagen onszelf nu uit om te doen en te ontwikkelen op wat wij denken dat nodig is om transitievraagstukken van vandaag de dag te helpen versnellen.
In het huidige regeerakkoord komt het woord ‘innovatie’ 85(!) terug als manier om de maatschappelijke problemen op te lossen. Door de methodologie van What if Lab en het netwerk van World Design Embassies samen te voegen in Coalitions, bieden we concrete handvatten voor innovatieve verandertrajecten bij organisaties met maatschappelijke vraagstukken. We faciliteren ons netwerk van maatschappelijke vernieuwers en alle geïnteresseerden daarbuiten in het daadwerkelijk aangaan van innovatie in de vorm van duurzame, inhoudelijke en baanbrekende samenwerkingen. Met Coalitions willen we op grote schaal waardevolle coalities bewerkstelligen tussen de ontwerpsector en de vraagstukhouders voor de zo nodige maatschappelijke veranderingen. Dit doen we door concrete samenwerkingstrajecten aan te bieden. Aan de hand van inhoudelijke masterclasses en begeleide ontwerptrajecten worden de ontwerpteams aangezet tot het bedenken, ontwikkelen en testen en toetsen, van nieuwe perspectieven en concepten. Dit doen we in zogenaamde Co/Labs.